Kutyatrükk – Ha egyedül gyakorolnál kedvenceddel

Szerző: Ocztos Panka Közzétéve:

Kutyatrükk megtanítása, gyakorlása otthon: Ezeket a tanácsokat érdemes megfogadnod!

Az egyik legfontosabb cél a kiképzés során, hogy mentálisan is fáradjon a kutya. A trükkök tanításának szerintem ez a legfőbb haszna. A mentális és fizikai fáradtság egyensúlyba hozatala nagyon jó hatással van a kutyák mindennapjaira. A kiképzés során számtalan olyan tényező van, amit neked gazdiként kell megfigyelned a gyakorlások alatt. Ha ezekre rájössz, sokkal hatékonyabbá teheted a kiképzést és a mindennapokat is. Na, de mik ezek a tényezők?

Mennyi ideig tud a kutyád figyelni?

Amikor elkezdek egy kutyát kiképezni, átlagosan 10-15 percet szoktak bírni egy huzamban, amit aktív gyakorlással töltünk. Ez az időtartam természetesen folyamatosan nő, ahogy egyre jobban hozzászokik a koncentrációhoz.

  • Inkább sokszor keveset gyakoroljunk naponta, mint egybe sokat. 
  • A gyakorlati folyamat során lehetnek, sőt érdemes kisebb szüneteket tartani (pl. 5 perc gyakorlás után, 5 perc pihenés/játék, majd újra 5 perc gyakorlás).
kutyatrükk

A gyakorlásnak 3 szakasza van:

 A kezdet, amikor a kutya ráhangolódik a feladatokra, tudatosítja, hogy most kezdődik az a rész, amikor nagyon kell figyelni.

– Aktív szakasz, amikor figyelemmel és koncentrációval fordul a gazdája felé, és nagyon hatékonyan tudunk vele haladni.

Elkezd fáradni, ami azt jelenti, hogy az aktív szakaszhoz képest egyre rosszabb hatékonysággal csinálja meg a feladatokat és egyre kevésbé figyel. Gyakran le is fekszik a fáradtságtól – ilyenkor kell abbahagyni a gyakorlást!

Sikerélmény, dicséret – Elengedhetetlenek

Szerintem a gyakorlás során a sikerélmény lényegesen fontos mindkét félnek. A kutyának és a gazdinak is. A tanulást jó érzéssel érdemes csinálni, és úgy alakítani, hogy pozitív élmény társuljon hozzá.

  • Mindig annyit gyakoroljunk és olyan feladatokat, amik stabilan mennek a kutyának és ne azt erőltessük, amiben még nem biztos és sokat hibázik.
  • Jutalomfalattal és szóban is dicsérjük a tanulási folyamat alatt.
  • Saját magához viszonyítsuk a teljesítményét és ne más kutyákhoz!

Bármilyen közös tevékenység, amiben a gazdinak figyelnie kell a kutyára és fordítva, építi és mélyíti a kapcsolatot.

ugat a kutya

Milyen fizikai fáradtsági szinten érdemes vele elkezdeni tanulni?

Ez is teljesen egyéni minden kutyánál. Érdemes a tanulás előtt valamennyire lefárasztani fizikailag, akár egy kis labda dobálással, sétával, vagy futással. Azt, hogy kutyádnak milyen az energiaszintje, milyen szintű mozgásra van szüksége naponta és ez milyen fáradtsági szinteket eredményez, csak és kizárólag te tudod megfigyelni. Érdemes kikísérletezni ezeket az állapotokat. Fontos a fokozatosság, hirtelen semmiképp ne terheld a kutyád fizikailag! Ha túlfárasztod, akkor nem fog tudni megfelelően figyelni a tanulás során, így emiatt is érdemes a fokozatosság elvét tartani.

A gyakorlás végén is érdemes kicsit lemozgatni kedvenced. Sok olyan kutya van, aki magától is ezt teszi, ha agyban elfáradt. Ilyenkor általában elkezd körbe-körbe rohangálni és fetrengeni a földön levezetésként.

Jó tanulást/gyakorlást!

Ha érdekelnek a további szakmai cikkeim a weboldalon, itt tudod őket elolvasni.

Fotó: Kaszás Tamás
Eördögh Barbara


Ocztos Panka

Házhozmenős kutyakiképzéssel foglalkozom Budapesten. A kutyát gazdijával együtt saját környezetében tanítjuk. Többféle módszert alkalmazva, büntetés nélkül, a kívánságaitokat, egyéni igényeiteket szem előtt tartva, személyreszabva történnek a foglalkozások. Nagyon sok jutalomfalat fogy! Bármilyen korú(!), méretű, fajtájú kutyát vállalok. Ha kérdéseid lennének bármilyen, kutyaneveléssel kapcsolatos témában, keress bizalommal emailben, Facebook-oldalamon, igyekszem válaszolni minél hamarabb!