Kutya stressz – hogyan segítsünk nekik?

Szerző: Ocztos Panka Közzétéve:

Mogyi és Sára története. A kutya stressz eredetének megtalálása és annak feloldása.

Sára és Mogyi az elmúlt félévben az egyik kedvenc párosom volt. Nagyon szerettem a közös munkát velük. Sok mindent kellett korrigálni , ezért viszonylag hosszabb ideig tartott a tréning, de az eredmények nagyon sikeresek lettek. Fontos téma a kutya stressz megoldása.

Sára és Mogyi ezekkel a problémákkal kerestek meg:

  • Pórázon való séta nehézségei: egymás rángatása miatt a séták rövidek, kevesek és rossz hangulatúak voltak
  • Parancsszók ismereteinek a hiánya
  • A kutyát nem lehetett behívni (póráz nélkül se tudta így elengedni)
  • Stresszes volt a kutya: Sírt, ugatott, őrjöngött
  • Sára nem merte más kutyákkal összeengedni Mogyit

Amikor valaki nagyon sok problémával érkezik hozzám (és szakmai szempontból ezek az esetek összefüggenek)  akkor az az első és legfontosabb teendő, hogy egy új rutint alakítsunk ki a kutya és a gazdija számára, egy új keretrendszert a mindennapokba.

Mogyi

Kutya sétáltatás rendszeressége

Mivel Mogyi nem volt elég fáradt nem tudta levezetni a feszültségét. Ezek az energiák viszont utat törtek maguknak és sok “idegesítő” pótcselekvésként jelentek meg nála. Ilyen volt például az ugatás vagy a sírás. Nagyon keveset volt sétáltatva, így az volt az első teendő, hogy elkezdjen egyre többet sétálni Sárával. Emiatt Sárával kialakítottunk erre a problémára vonatkozóan egy rutint miszerint reggel, délután és este mennyit kéne sétálni Mogyival.

A kezdetekben nagyon nehéz a gazdiknak, amikor sokkal több sétát kell beiktatni a napjaikba viszonylag rövid időn belül. Nekik is át kell variálni az időbeosztásukat. Mivel már sok ilyen kutya gazdi párossal dolgoztam együtt, az a tapasztalatom, hogy 2-3 hónap után az a visszajelzés, hogy jót tesz a rendszeres rutin és a több séta a gazdiknak is.

Az által, hogy beiktattuk a rendszeres sétát napjaikba, Mogyi egyre fáradtabb lett. Ezért sikerült elérni az úgynevezett “egészséges fáradtsági szintet” amiben kényelmesen tudott a mindennapokban létezni. A séták növelésével csillapodott az ugatás és meg lehetett nyugtatni Mogyit.

Trükkök és parancs szavak tanítása a kutyának

A kapucsengő megszólalásánál való ugatás és őrjöngés is probléma volt számunkra. Ehhez azt találtuk ki megoldásnak, hogy amikor megszólalt a csengő Mogyit automatikusan beküldtük a helyére, hogy ott meg tudjon  nyugodni.

Ahhoz, hogy a problémákat kezelni tudjuk, pár alap trükkre szüksége van a kutyának, hogy stabilan megtanulja a kutya, és így ezeket később stresszes helyzetekben is tudjuk majd alkalmazni. Ilyen például az “ül – marad, fekszik – marad” trükkök. Ezt meg is tanítottuk Mogyinak és pár hét gyakorlás után már nagyon könnyen ment neki, és az ugatások/őrjöngések is kezelhetővé váltak.

Emellett sajnos nem csak az haza érkezés volt a problémás, hanem az elmenetel is. Ilyenkor Mogyi elkezdett sírni, úgyhogy ezt is elkezdtük kezelni. Itt is azt csináltuk, hogy beküldtük a helyére és a maradsz parancsszót használtuk. Ez akkor már nagyon stabilan ment neki, és így nagyon jól be tudtuk helyettesíteni ebbe a szituációba és Mogyi teljesen le tudott nyugodni a fekhelyén.

Mogyi és én

Hám vagy nyakörv?

Ahogy az előző cikkekben is írtam, én séta közben mindig hámot használok, és Mogyi esetében a hám mellett még flexi pórázt is alkalmaztunk. Mogyinak így nagy mozgástere lett és tudott szabadon szaglászni meg nézelődni, és ez önmagában nagy megkönnyebbülést hozott neki és Sárinak is.

Nagyon sok visszajelzést kaptam azzal kapcsolatban, hogy már csak attól, hogy a kutyust nyakörv helyett hámra rakjuk egy általános stressz lemegy a kutyáról és ez által a gazdiról is, így sokkal kellemesebb lesz a séta mindkettőjüknek. Nagy feszültséget tud okozni a kutyának a nyakörv mert még akkor is ha nagyon odafigyelve sétálunk és a kutya is nagyon közreműködő akkor is lesznek olyan helyzetek, minden séta során, amelyben ő hirtelen elindulhat, megránthatja magát vagy nekem kell hirtelen visszahúznom mert elindul az úttest felé.

Ezek a húzások meg folyamatos fájdalom érzetet és feszültséget keltenek a kutyában. Sokkal humánusabb ezért inkább hámot használni, és sokkal kényelmesebb a kutya és a gazdija számára is mivel ilyenkor, hogyha mégis meghúzza magát akkor nem érez fájdalmat és az energia szétoszlik az egész testén. Megszűnik tehát a rángatás és a húzás a hám használata miatt.

Sára is megkönnyebbült a flexi és a hám használata miatt, és egy pár hét után már össze is merte engedni Mogyit más kutyákkal a séták során. A segítségemmel megbizonyosodott arról, hogy nem fog baj történni ezekben a helyzetekben és, hogy Mogyi egy alapvetően nagyon barátságos kutya.

Félelmek leküzdése

Ennek kapcsán Sára visszajelezte nekem, hogy úgy érezte, hogy sokszor ő volt az aki kivetítette saját félelmeit a kutyára. Nem Mogyi viselkedése alapján félt összeengedni őt másokkal, hanem benne volt egy gát, egy féltés ezzel kapcsolatban. Nagyon jó amikor ezeket az érzéseket megtudják magukban fogalmazni a gazdik, és számomra is segítség mert nagyban tudja befolyásolni a tréninget, ha ezekkel az információkkal én tisztában vagyok.

Sokat beszélgettünk arról is Sárával, hogy mi alapján lehet megkülönböztetni a többi kutya viselkedését. Melyik lehet veszélyes vagy barátságos kutyus, és mivel ezeket a jeleket Sára is megtanulta kapott egy biztonság érzetet és nagyobb magabiztosságot a séták alatt. A tréning végére már az irodába is bemerte vinni Mogyit és teljesen jól viselkedett, ráadásul a kollégák is nagyon örültek Mogyi jelenlétének.

Még a kutyák is imádnak napozni!

A kutyatréning miben segített Sárának?

A tréning végén Sárával sokat beszélgettünk arról, hogy miket kapott ő a tréning során amelett, hogy Mogyi viselkedése sokkal jobb lett.

Észrevételei:

  • Szemlélet változás/ellazulás
  • Saját félelmeinek a felismerése/kivetítésének megszüntetése a kutya felé
  • Mogyi viselkedésének a dekódolása: apró jelek amikre figyelni kell/mikre utalnak ezek/mit jelentenek
  • Új eszközök: erőszak/büntetés mentes megoldások a problémák kezelésére
  • Kutyás életmódról való gondolkodása átformálódott

Sára arról is mesélt nekem, hogy lekerült a válláról egy nagy stressz, ezért egy teljesen új nézőponttal és tudással folytathatta a kutya-gazdi életet. Emellett plusz még olyan eszközöket is kapott amelyeket rövid és hosszú távon is tud majd használni. Inspirációt is kapott annak kapcsán, hogy a jövőben felmerülő problémákat miként tudja majd önállóan megoldani/kezelni és, hogy hogyan tudjon új, saját maga által kialakított megoldásokat használni.

Ha szeretnétek még több hasznos információt találni a kutyák életéről akkor ajánlom Dr. Sophie Yin, állatorvos weboldalát.


Ocztos Panka

Házhozmenős kutyakiképzéssel foglalkozom Budapesten. A kutyát gazdijával együtt saját környezetében tanítjuk. Többféle módszert alkalmazva, büntetés nélkül, a kívánságaitokat, egyéni igényeiteket szem előtt tartva, személyreszabva történnek a foglalkozások. Nagyon sok jutalomfalat fogy! Bármilyen korú(!), méretű, fajtájú kutyát vállalok. Ha kérdéseid lennének bármilyen, kutyaneveléssel kapcsolatos témában, keress bizalommal emailben, Facebook-oldalamon, igyekszem válaszolni minél hamarabb!