Labda elvétele a kutyától – Fanny és Bodza

Szerző: Ocztos Panka Közzétéve:

Fanny azzal a problémával keresett meg, hogy nem lehet elvenni Bodzától a labdát, hogyha megkaparintja. Ha nem megy a labda elvétele a kutyától az több következménnyel is járhat. Bodzát sajnos, már orvoshoz is kellett vinni, mert nem csak egyszerűen elveszi a labdát, hanem szétszedi és darabonként le is nyeli. Ez egy nagyon komoly probléma, mert egészségügyi szempontból rettentően káros, hogyha ezeket a műanyag darabokat lenyeli. A gyomorsavak és az egyéb bélben zajló folyamatok következményeként vannak olyan műanyagok, amik ötszörösükre is tudnak dagadni és ezek el tudják zárni a gyomrot, a beleket és nagyon komoly problémákhoz tudnak vezetni.

Behívás

Annak, hogy a labdát visszatudjuk venni stabilan egy kutyától, az elsődleges fázisa az, hogy a kutya nagyon jól behívható legyen labda nélkül. Ez az alapja mindennek és innen tudunk tovább haladni oda, hogy később a lasztival is behívható legyen és azt el lehessen tőle venni. Mivel Bodzának alapvetően nagyon jól ment a behívás, ezért azzal már nem kellett foglalkoznunk.

labda elvétele a kutyától

A hosszú póráz előnye

Megkértem Fannyt, hogy vegyen Bodzának egy 10-15 méteres pórázt és kezdjük el azzal gyakorolni a labda eldobást és elvételt. A póráz abban segített nekünk, hogy ha Bodza el is akart menni a labdával és nem akarta visszaadni, akkor magunkhoz tudtuk húzni, szóval ez egy abszolút biztonsági faktoros helyzet volt. Így haladtunk hétről-hétre a kiképző pórázzal. Több módszert is használtunk a labda elvételre. Például, hogy kicseréltük jutalomfalatra vagy hogy megpróbáltuk kicserélni botra. Ezenkívül más módszereket is alkalmaztunk.

A gyakorlás meghozza gyümölcsét

Nagyon szépen haladtunk, Fannyék nagyon sokat gyakoroltak és pár hét múlva már a Margit-szigeten tudtunk gyakorolni póráz nélkül. Kb. 4x találkoztunk és a végére Fanny azzal a hírrel jött az utolsó órára, hogy voltak futtatóban Bodzával, ahol elvette egy másik kutya labdáját és vissza is adta. Ez egy óriási eredmény volt ahhoz képest, hogy az volt a kiindulópont, hogy legutoljára orvosnál kötött ki, egy ilyen helyzet után.

Figyeljünk oda!

Általánosságban nagyon fontos, hogy komolyan vegyünk olyan problémákat, amik veszélyeztethetik a kutya egészségét vagy akár életveszélyes helyzetekbe is sodorhatják! Nyilván a behívás és a labdaelvétel is egy ilyen dolog. Sokszor nem egyszerűen arról van szó, hogy a kutya mennyire jól nevelt és ezzel kapcsolatban merül fel egy igény, hanem hogy olyan viselkedésekkel van probléma, amelyek által a kutya sajnos önmagát és saját életét veszélyezteti és ezeket nagyon fontos minél hamarabb kezelni.

Ha kíváncsi vagy a többi labdafüggőséggel kapcsolatos kutya-gazdi történetre, itt megtalálod.


Ocztos Panka

Házhozmenős kutyakiképzéssel foglalkozom Budapesten. A kutyát gazdijával együtt saját környezetében tanítjuk. Többféle módszert alkalmazva, büntetés nélkül, a kívánságaitokat, egyéni igényeiteket szem előtt tartva, személyreszabva történnek a foglalkozások. Nagyon sok jutalomfalat fogy! Bármilyen korú(!), méretű, fajtájú kutyát vállalok. Ha kérdéseid lennének bármilyen, kutyaneveléssel kapcsolatos témában, keress bizalommal emailben, Facebook-oldalamon, igyekszem válaszolni minél hamarabb!