Klaudia √©s Gusztiūüź∂

SzerzŇĎ: Ocztos Panka K√∂zz√©t√©ve:

Klaudia amikor megkeresett Guszti egy parancssz√≥t sem tudott, annyit sem, hogy √ľl. Gusztinak komoly f√©lelmi agressz√≠v probl√©m√°i voltak. Nagyon nehezen tudtak s√©t√°lni √©s egy√°ltal√°n nem volt semmilyen parkban vagy kutyafuttat√≥ban, mert a sima s√©ta is nagyon nagy probl√©m√°val j√°rt. Megl√°tott egy kuty√°t √©s teljesen kifordult mag√°b√≥l. Ugatott, kezelhetetlenn√© v√°lt, semmire nem hallgatott √©s mindenk√©ppen h√ļzott oda a m√°sik kuty√°hoz √©s meg akarta t√°madni.

Teljesen az alapokt√≥l kezdt√ľk. ElŇĎsz√∂r megtan√≠tottuk Gusztit √ľlni bent a lak√°sban. Nagyon fontos, hogy b√°rmilyen parancsot tan√≠tunk, azt mindig otthon szoktuk elkezdeni, mert ott sokkal kevesebb a zavar√≥ k√ľlsŇĎ inger √©s √≠gy k√∂nnyebb a kutya figyelm√©t felkelteni √©s fenntartani! √Čn √ļgy szoktam nevezni, hogy mindig bentrŇĎl megy√ľnk kifel√©. Ez azt jelenti, hogy a lak√°sb√≥l haladunk eg√©szen az utca fel√©, amikor bizonyos tr√ľkk√∂ket tan√≠tunk. Teh√°t elŇĎsz√∂r otthon, azt√°n a l√©pcsŇĎh√°zban, majd az utc√°n. Helyhez k√∂t√∂tten tanulnak. Ez azt jelenti, hogy ha valamit megtanulnak bent a lak√°sban, azt nem biztos, hogy kint ugyan√ļgy tudni fogj√°k, ez√©rt sokszor kint √ļjra meg kell tan√≠tani. Szerencs√©re ilyenkor m√°r sokkal gyorsabb a tan√≠t√°si √©s tanul√≥ folyamat is.

Guszti gyorsan tanult, √ļgyhogy eg√©szen hamar eljutottunk oda, hogy Klaudia kint az utc√°n, s√©ta k√∂zben parancssz√≥ra tudta √ľltetni. Ezt k√©sŇĎbb √°tvitt√ľk abba a szitu√°ci√≥ba, hogy stresszhelyzetben, amikor Guszti kuty√°t l√°t, akkor is a gazdij√°ra figyeljen. Ez egy nagyon neh√©z folyamat √©s itt az a kik√©pz√©sben a legfontosabb, hogy a kutya koncentr√°ci√≥j√°t minden helyzetben fent tudjuk tartani, akkor is, ha a kutya f√©l √©s emiatt agressz√≠van reag√°l. M√°r elŇĎzŇĎ posztokban olvashatt√°tok, hogy az agresszi√≥ nagyon komolyan √∂sszef√ľgg a kutya fizikai f√°radts√°g√°val. Itt ebbŇĎl a szempontb√≥l egy √∂rd√∂gi k√∂r alakult ki, mivel Guszti agressz√≠van reag√°lt a t√∂bbi kuty√°ra, emiatt Klaudia nem tudta elvinni nagyobb s√©t√°kra, sem nagyobb parkokba, ahol kuty√°k vannak. Ez a k√©t √°llapot egym√°st erŇĎs√≠tette: nem volt lef√°rasztva √©s agressz√≠v volt.

A k√∂rk√∂r√∂s folyamatot szerettem volna megszak√≠tani, √≠gy megbesz√©lt√ľk Klaudi√°val, hogy kimegy√ľnk a V√°rosligetbe. Ez nagy minŇĎs√©gi v√°ltoz√°st hozott az ŇĎ mindennapjaikba √©s √©let√ľkbe. Guszti koncentr√°ci√≥ja m√°r fenntarthat√≥ volt, hogyha m√°s kuty√°kat l√°tott. ūüôā Emellett van r√° lehetŇĎs√©g, hogy s√©ta k√∂zben az ember 2-3 m√©ter t√°vols√°got tudjon tartani a t√∂bbi kuty√°t√≥l, √≠gy Klaudia √©s Guszti szinte minden nap a Ligetben s√©t√°ltak. √ČszrevehetŇĎ volt, hogy Guszti sokkal f√°radtabb, jobb kedvŇĪbb √©s felszabadultabb. Elkezdett cs√∂kkenni az agresszi√≥ja. Hossz√ļt√°von az lett a megold√°s, hogy Klaudia vett egy 10 m√©teres kik√©pzŇĎp√≥r√°zt √©s azzal s√©t√°ltatta Gusztit. Ha kutya j√∂tt, akkor visszah√≠vta mag√°hoz, ott tartotta maga mellett vagy le√ľltette. Ez nagyon sz√©pen alakult h√©trŇĎl h√©tre. A v√©g√©n elkezdt√ľk Gusztit odaengedni m√°s kuty√°khoz, term√©szetesen sz√°jkos√°rban, mert nagyon fontos a biztons√°g‚ĚóÔłŹAz utols√≥ √≥r√°n Guszti m√°r k√∂zel tudott menni kutyikhoz, √∂sszeszagoltak √©s teljesen agresszi√≥ mentesen, nyugodtan reag√°lt ezekben a helyzetekben.

Egy√©bk√©nt m√°r a kik√©pz√©s k√∂zep√©n Klaudia azzal a h√≠rrel √©rkezett, hogy t√∂bben k√©rdezt√©k tŇĎle, hogy j√°r-e kik√©pz√©sre, vagy mi t√∂rt√©nt Gusztival, mert olyan mintha kicser√©lt√©k volna. Ez egy j√≥ visszajelz√©s volt sz√°munkra, mert √≠gy tudtuk, hogy a k√ľlsŇĎ szeml√©lŇĎknek is feltŇĪnt a v√°ltoz√°s. M√©g egy pozit√≠vum volt, hogy Klau bar√°tnŇĎinek gyerekei is nyugodtan j√°tszanak Gusztival √©s nem f√©l√ľnk tŇĎle, hogy odakap. Szerettem Klaudi√°val dolgozni, mert rengeteget gyakorolt Gusztival √©s sokat nevett√ľnk egy√ľtt. Nagyon √∂nkritikus volt mag√°val szemben √©s azzal szemben is, hogy mit rontott el Gusztival √©s ennek kapcs√°n is j√≥kat tudtunk nevetni.‚̧ԳŹ

Ha kíváncsi vagy a többi behívással kapcsolatos kutya-gazdi történetre, itt megtalálod.


Ocztos Panka

H√°zhozmenŇĎs kutyakik√©pz√©ssel foglalkozom Budapesten. A kuty√°t gazdij√°val egy√ľtt saj√°t k√∂rnyezet√©ben tan√≠tjuk. T√∂bbf√©le m√≥dszert alkalmazva, b√ľntet√©s n√©lk√ľl, a k√≠v√°ns√°gaitokat, egy√©ni ig√©nyeiteket szem elŇĎtt tartva, szem√©lyreszabva t√∂rt√©nnek a foglalkoz√°sok. Nagyon sok jutalomfalat fogy! B√°rmilyen kor√ļ(!), m√©retŇĪ, fajt√°j√ļ kuty√°t v√°llalok. Ha k√©rd√©seid lenn√©nek b√°rmilyen, kutyanevel√©ssel kapcsolatos t√©m√°ban, keress bizalommal emailben, Facebook-oldalamon, igyekszem v√°laszolni min√©l hamarabb!