Agresszív kutya kezelése – Klaudia és Guszti

Szerző: Ocztos Panka Közzétéve:

Klaudia amikor megkeresett Guszti egy parancsszót sem tudott, annyit sem, hogy ül. Gusztinak komoly félelmi agresszív problémái voltak. Nagyon nehezen tudtak sétálni és egyáltalán nem volt semmilyen parkban vagy kutyafuttatóban, mert a sima séta is nagyon nagy problémával járt. Meglátott egy kutyát és teljesen kifordult magából, agresszív kutya lett. Ugatott, kezelhetetlenné vált, semmire nem hallgatott és mindenképpen húzott oda a másik kutyához és meg akarta támadni.

Alapok

Teljesen az alapoktól kezdtük. Először megtanítottuk Gusztit ülni bent a lakásban. Nagyon fontos, hogy bármilyen parancsot tanítunk, azt mindig otthon szoktuk elkezdeni, mert ott sokkal kevesebb a zavaró külső inger és így könnyebb a kutya figyelmét felkelteni és fenntartani! Én úgy szoktam nevezni, hogy mindig bentről megyünk kifelé. Ez azt jelenti, hogy a lakásból haladunk egészen az utca felé, amikor bizonyos trükköket tanítunk. Tehát először otthon, aztán a lépcsőházban, majd az utcán. Helyhez kötötten tanulnak. Ez azt jelenti, hogy ha valamit megtanulnak bent a lakásban, azt nem biztos, hogy kint ugyanúgy tudni fogják, ezért sokszor kint újra meg kell tanítani. Szerencsére ilyenkor már sokkal gyorsabb a tanítási és tanuló folyamat is.

agresszív kutya

Ördögi kör

Guszti gyorsan tanult, úgyhogy egészen hamar eljutottunk oda, hogy Klaudia kint az utcán, séta közben parancsszóra tudta ültetni. Ezt később átvittük abba a szituációba, hogy stresszhelyzetben, amikor Guszti kutyát lát, akkor is a gazdijára figyeljen. Ez egy nagyon nehéz folyamat és itt az a kiképzésben a legfontosabb, hogy a kutya koncentrációját minden helyzetben fent tudjuk tartani, akkor is, ha a kutya fél és emiatt agresszívan reagál. Már előző posztokban olvashattátok, hogy az agresszió nagyon komolyan összefügg a kutya fizikai fáradtságával.

Itt ebből a szempontból egy ördögi kör alakult ki, mivel Guszti agresszívan reagált a többi kutyára, emiatt Klaudia nem tudta elvinni nagyobb sétákra, sem nagyobb parkokba, ahol kutyák vannak. Ez a két állapot egymást erősítette: nem volt lefárasztva és agresszív volt.

Mindig van megoldás

A körkörös folyamatot szerettem volna megszakítani, így megbeszéltük Klaudiával, hogy kimegyünk a Városligetbe. Ez nagy minőségi változást hozott az ő mindennapjaikba és életükbe. Guszti koncentrációja már fenntartható volt, hogyha más kutyákat látott. Emellett van rá lehetőség, hogy séta közben az ember 2-3 méter távolságot tudjon tartani a többi kutyától, így Klaudia és Guszti szinte minden nap a Ligetben sétáltak. Észrevehető volt, hogy Guszti sokkal fáradtabb, jobb kedvűbb és felszabadultabb. Elkezdett csökkenni az agressziója.

agresszív kutya

Hosszútávon az lett a megoldás, hogy Klaudia vett egy 10 méteres kiképzőpórázt és azzal sétáltatta Gusztit. Ha kutya jött, akkor visszahívta magához, ott tartotta maga mellett vagy leültette. Ez nagyon szépen alakult hétről hétre. A végén elkezdtük Gusztit odaengedni más kutyákhoz, természetesen szájkosárban, mert nagyon fontos a biztonság! Az utolsó órán Guszti már közel tudott menni kutyikhoz, összeszagoltak és teljesen agresszió mentesen, nyugodtan reagált ezekben a helyzetekben.

Siker!

Egyébként már a kiképzés közepén Klaudia azzal a hírrel érkezett, hogy többen kérdezték tőle, hogy jár-e kiképzésre, vagy mi történt Gusztival, mert olyan mintha kicserélték volna. Ez egy jó visszajelzés volt számunkra, mert így tudtuk, hogy a külső szemlélőknek is feltűnt a változás. Még egy pozitívum volt, hogy Klau barátnőinek gyerekei is nyugodtan játszanak Gusztival és nem félünk tőle, hogy odakap. Szerettem Klaudiával dolgozni, mert rengeteget gyakorolt Gusztival és sokat nevettünk együtt. Nagyon önkritikus volt magával szemben és azzal szemben is, hogy mit rontott el Gusztival és ennek kapcsán is jókat tudtunk nevetni.

Ha kíváncsi vagy a többi félelmi agresszióval kapcsolatos kutya-gazdi történetre, itt megtalálod.


Ocztos Panka

Házhozmenős kutyakiképzéssel foglalkozom Budapesten. A kutyát gazdijával együtt saját környezetében tanítjuk. Többféle módszert alkalmazva, büntetés nélkül, a kívánságaitokat, egyéni igényeiteket szem előtt tartva, személyreszabva történnek a foglalkozások. Nagyon sok jutalomfalat fogy! Bármilyen korú(!), méretű, fajtájú kutyát vállalok. Ha kérdéseid lennének bármilyen, kutyaneveléssel kapcsolatos témában, keress bizalommal emailben, Facebook-oldalamon, igyekszem válaszolni minél hamarabb!