A szocializációról

Szerző: Ocztos Panka Közzétéve:

Lutri a futiban

Lutri a futiban
Fotó: Vancsay András

Mi is a szocializáció? Milyen típusai vannak? Miben tud segíteni a kutyakiképző ezekben a helyzetekben?

Szocializációról a kutyák kapcsán két esetben beszélünk: emberekkel és kutyákkal való szocializáció. Mindkettőre nagy hangsúlyt kell fektetni a nevelés esetén, mert hiányuk komoly probléma forrás lehet a mindennapokban a gazdik számára. 

Az emberekhez és kutyákhoz való hozzászoktatást érdemes már kölyök korban elkezdeni: fiatalon a kutya is gyorsabban alkalmazkodik és könnyebben veszi a változást. Ilyenkor még erősebb bennük az ösztönös bátorság és kíváncsiság. Különleges helyzetekben, kölyökkori betegség vagy mentett kutyák esetén elmaradhat a megfelelő szocializáció, ilyenkor beszélünk úgynevezett kései szocializációról. Ezekben a helyzetekben nagyon gyakran van szükség szakemberre: én is rengeteg ilyen kutyával dolgozom nap mint nap. 

Ahogy felnőnek a kutyák, csökken a kíváncsiságuk is, a félelem érzete ellenben ilyenkor már sokszor sokkal erősebb. Rengeteg tapasztalatra van szüksége a kutyának ahhoz, hogy stabilan, félelem nélkül tudjon más kutyák vagy emberek társaságában létezni. Ha ezeket a tapasztalatokat felnőtt korban tudja csak megszerezni, akkor a szocializációs folyamat lassul. De ez nem jelenti, hogy ne lehetne ugyanolyan sikeres! 

“A szocializáció olyan tanulási folyamat, amely a születéstől a halálig tart. A szocializáció nem más, mint a „társadalomba való beilleszkedés folyamata, amely során az egyén megtanulja megismerni önmagát és a környezetét, elsajátítja az együttélés szabályait, a lehetséges és elvárt viselkedésmódokat.” – Badgy Emőke, 1968 – Családi szocializáció és személyiségzavarok

Ilyenkor a kiképző feladata, hogy segítsen a gazdinak megtanítani, hogyan tud biztonsági zóna lenni a kutyája számára, akire ezekben a rendkívül stresszes és félelmetes helyzetekben számíthat. A gazdi dolga bátorítani is a kutyát, ennek a mértékének a meghatározásában is segít a kiképző. Ha túl hirtelen és sok inger éri a négylábúakat, akkor könnyen traumatizalódhatnak és visszaeshetnek az eredeti, teljesen szocializálatlan állapotba. 

A határvonalak azonban nagyon vékonyak, ezért óvatosnak kell lenni. A legfontosabb a biztonságérzet kialakítása, ezáltal alakul ki a bizalom a kapcsolatban, ami – tudjuk – mindennek az alapja. Ha van bizalom, sokkal könnyebb rávenni a kutyát bármire és sokkal szívesebben is csinálja meg. Fokozatosság, következetesség és biztonság – ezek a fő irányvonalak, ami mentén haladok ezekben a helyzetekben. 

Ha érdekelnek a további szakmai cikkeim a weboldalon, itt tudod őket elolvasni.


Ocztos Panka

Házhozmenős kutyakiképzéssel foglalkozom Budapesten. A kutyát gazdijával együtt saját környezetében tanítjuk. Többféle módszert alkalmazva, büntetés nélkül, a kívánságaitokat, egyéni igényeiteket szem előtt tartva, személyreszabva történnek a foglalkozások. Nagyon sok jutalomfalat fogy! Bármilyen korú(!), méretű, fajtájú kutyát vállalok. Ha kérdéseid lennének bármilyen, kutyaneveléssel kapcsolatos témában, keress bizalommal emailben, Facebook-oldalamon, igyekszem válaszolni minél hamarabb!