Kutya etetése megfelelően – Vékony kutya hizlalása, elhízott kutya fogyasztása

Szerző: Ocztos Panka Közzétéve:

Kutyák esetében az ideális testsúly nagyon fontos: komoly egészségügyi kockázatot jelent, ha egy kutya túlsúlyos, de az is, ha vékony. A testsúly változásában nagy szerepet játszik a kutya etetése. Néhány gondolat arról, hogyan állítsuk be a megfelelő etetési mennyiséget és tartsuk kedvencünk ideális testsúlyát.

A túlsúly megterhelő az ízületek számára, így mozgásszervi problémákhoz is vezethet. Nincs ez másként kutyák esetében sem. Ezen kívül – hasonlóan az emberekhez – ha a felesleges zsír lerakódik a szervezetben, sok komoly betegség kockázatát növelheti vagy okozhatja. Hosszútávon tehát mindenképp nagyon káros és egészségtelen a kutya számára ez az állapot.

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

Ha egy kutya túl vékony, akkor a szervezet nem jut elegendő tápanyaghoz, ebből fakadóan lesz beteg a kutya hosszútávon. Általánosan le tud gyengülni, ami növeli annak a kockázatát, hogy elkapjon vírus vagy baktérium okozta betegségeket. Mivel a szervezetnek ebben az esetben nincs tartaléka, ezért egy veszélytelennek tűnő vírusos hasmenéses betegség miatt is nagyon legyengülhet, lefogyhat a kutya. A kiképzések keretein belül sok gazdival érintjük ezt a témát és igyekszünk közösen beállítani a kutya számára megfelelő mennyiséget.

Sokan hivatkoznak a tápok hátoldalán lévő táblázatra, amikor megkérdezem, hogy miért ilyen vékony a kutya. Fontos kihangsúlyozni, hogy az eledelek hátán található táblázatok inkább iránymutatásként szolgálnak, és a tapasztalataim alapján sajnos nagyon sok esetben ezek nem helytállóak. Minden kutyának egyéni az anyagcseréje, ahogy az is változik, mennyit mozog. Ha egy kutya sokat mozog, természetesen többet kell ennie, mint egy mozgásszegény életmód mellett. 

kutya etetése

Honnan tudom, hogy megfelelő súlyú a kutyám?

Az igazság, hogy valójában teljesen mindegy, mi van a táblázaton – azt kell figyelnünk, hogy néz ki a kutya, mennyire állnak ki a csontjai, ha megtapogatjuk. Ha vékony, akkor növelni kell az adagját, ha túlsúlyos, csökkenteni. Az ideális testsúly kapcsán érdemes kikérni állatorvos szakvéleményét, ugyanis fajtánként is változhat, hogy milyen kinézet számít ideálisnak. Nagyon sok befolyásoló tényező van, ezért is nincs erre fix szabály. 

Ha azt tapasztaljuk, hogy hiába növeljük az adagot, az eb nem hízik, akkor is érdemes állatorvossal konzultálni. Ezt okozhatja a táp nem megfelelő minősége, de egészségügyi ok is állhat mögötte. 

Milyen a jó minőségű táp? 

A jó minőségű táp drágább, de jobb az összetétele, több összetevőt tud hasznosítani belőle a kutya szervezete, így sok esetben kevesebbet kell adni belőle, mint egy rosszabb minőségűből. Az anyagi szempont fontos sokak számára, de személy szerint azt gondolom, hogy ha van lehetőségünk, akkor ezen ne spóroljunk. Sajnos az állatorvosnál, az esetleges betegségek miatt többszörösét fogjuk visszafizetni annak, amit ilyen helyzetben megspórolhatunk.

Ha érdekelnek a további szakmai cikkeim a weboldalon, itt tudod őket elolvasni.

Fotó: Vancsay András


Ocztos Panka

Házhozmenős kutyakiképzéssel foglalkozom Budapesten. A kutyát gazdijával együtt saját környezetében tanítjuk. Többféle módszert alkalmazva, büntetés nélkül, a kívánságaitokat, egyéni igényeiteket szem előtt tartva, személyreszabva történnek a foglalkozások. Nagyon sok jutalomfalat fogy! Bármilyen korú(!), méretű, fajtájú kutyát vállalok. Ha kérdéseid lennének bármilyen, kutyaneveléssel kapcsolatos témában, keress bizalommal emailben, Facebook-oldalamon, igyekszem válaszolni minél hamarabb!