Ivett, Tibi √©s Perecūüź∂

SzerzŇĎ: Ocztos Panka K√∂zz√©t√©ve:

Ivett azzal a probl√©m√°val keresett meg, hogy Perec p√≥r√°zon hirtelen √©s intenz√≠ven reag√°l, ha m√°sik kuty√°t l√°t. √ögy tŇĪnik mintha kit√°madna, de ennek oka nem az agresszi√≥, hanem az, hogy j√°tszani szeretne √©s kontakt√°l√≥dni, csak mivel p√≥r√°zon van, ez√©rt korl√°tozva van a mozg√°s√°ban √©s vissza van tartva. Emiatt a visszatart√°s miatt sokkal jobban pr√≥b√°l h√ļzni elŇĎre √©s egy √∂ngerjesztŇĎ folyamat indul be.

Ivett √©s Tibi m√°r sok f√©le m√≥dszert kipr√≥b√°ltak ennek kezel√©s√©re, amiket javasoltak nekik. P√≥r√°z r√°nt√°s, erŇĎs r√°sz√≥l√°s Perecre, kiz√∂kkent√©s √ļgy, hogy oldalba b√∂kik, kavicsos flakon r√°z√°sa. Egyik sem mŇĪk√∂d√∂tt, √ļgyhogy Ivett megkeresett engem, hogy szeretne √ļj √©s m√°s t√≠pus√ļ m√≥dszereket megtanulni, amik ink√°bb pozit√≠v megerŇĎs√≠t√©sen alapszanak √©s ez√°ltal k√∂zelebb is √°llnak ahhoz a l√°t√°sm√≥dhoz, amit ŇĎk k√©pviselnek a kutyatart√°sban. Ivett mielŇĎtt megkeresett, azt tal√°lta ki teljesen egyed√ľl, hogy amikor megl√°tnak egy m√°sik kuty√°t, akkor Perecet jutalomfalattal od√©bb h√≠vja √©s le√ľlteti. Ez nagyon j√≥l mŇĪk√∂d√∂tt. Az elsŇĎ √≥r√°n mi is ezt alkalmaztuk √©s erre √©p√≠tett√ľk a tov√°bbi feladatokat a kik√©pz√©s sor√°n. Egy√©bk√©nt egy nagyon j√≥ √©s egyszerŇĪ kiindul√°si alap egy reakt√≠v kutya eset√©ben ez a m√≥dszer. Az egyik kedvenc technik√°m, mert nem okozunk kellemetlen √©rz√©st a kuty√°nak √©s egy abszol√ļt hum√°nus megk√∂zel√≠t√©sen alapszik. Elkezdt√ľnk foglalkozni Pereccel √©s adtam tov√°bbi tan√°csokat Ivettnek √©s Tibinek a reakt√≠v viselked√©s kapcs√°n. Maradt bennem egy k√©rd√©s azzal kapcsolatban, hogy val√≥j√°ban mi is a probl√©ma Pereccel, mert a p√≥r√°zon val√≥ heves viselked√©s√©t k√∂nnyen √©s gyorsan tudtuk kezelni.

Fotó: KlajkóPhoto (Klajkó Tímea)

Ivett√©k elmes√©lt√©k, hogy p√≥r√°z n√©lk√ľl is vannak Perecnek hirtelen kit√°mad√°sai amikor m√°s kuty√°kkal j√°tszik, √ļgyhogy elkezdt√ľnk ezzel kicsit behat√≥bban foglalkozni, √©n pedig megfigyeltem Perec j√°t√©k√°t a V√°rosligetben m√°s kuty√°kkal. A v√©gsŇĎ konkl√ļzi√≥, hogy Perecnek nincsen szoci√°lis probl√©m√°ja a fajt√°rsaival, csak vannak bizonyos helyzetek, amiket Ivett √©s Tibi f√©lre dek√≥doltak. Azt hitt√©k, hogy kuty√°juk viselked√©se bizonyos helyzetekben agressz√≠v, de kider√ľlt a k√∂z√∂s foglalkoz√°sok alkalm√°val, hogy egy√°ltal√°n nem errŇĎl van sz√≥. Nagyon sokszor fenn√°ll az a helyzet, hogy a gazdiknak van egy elk√©pzel√©s√ľk a kuty√°juk viselked√©s√©nek mi√©rtj√©rŇĎl, hogy egy bizonyos viselked√©s mi√©rt jelenik meg, vagy mi √°ll annak a h√°tter√©ben. Ez szakmai szemmel n√©zve teljesen m√°sk√©pp magyar√°zhat√≥, mint ahogy azt a gazdik gondolj√°k √©s itt is ez t√∂rt√©nt.

Perec nagyon j√°t√©kos, dinamikus, de egy√°ltal√°n nem agressz√≠v. A j√°t√©kb√≥l gyorsan √©s k√∂nnyen kih√≠vhat√≥, ami egy ritka √©s egy nagyon neh√©z feladat, de Perec ezt is szuper√ľl tudja teljes√≠teni. Perec j√°t√©kos viselked√©s√©t elemeire bontottuk √©s elmagyar√°ztam Ivettnek √©s Tibinek, hogy mikre kell odafigyelni√ľk. Mik azok a jelens√©gek, amik aggodalomra adhatnak okot vagy milyen helyzetekben van az, hogy Perec egyszerŇĪen t√ļlp√∂r√∂g, ez√©rt ki kell szedni f√©l percre a j√°t√©kb√≥l, hogy megnyugodjon √©s azt√°n vissza lehet engedni. Nagyon nagy tapasztalatom van, m√°r t√∂bb ezer kuty√°t l√°ttam egym√°ssal j√°tszani √©s sokszor √°rnyalatnyi k√ľl√∂nbs√©g van agressz√≠v viselked√©sek √©s nagyon magas energiaszintŇĪ kuty√°k j√°t√©kst√≠lusa k√∂z√∂tt, akik az esetek t√∂bbs√©g√©ben nem hajlamosak agresszi√≥ra. Ez az√©rt is egy nagyon neh√©z terep a gazdik sz√°m√°ra, mert nyilv√°n a m√°sik kutya viselked√©s√©t is szerencs√©s ismerni √©s a m√°sik gazdinak a reakci√≥it√≥l is sok minden f√ľgg. Sok esetben m√©g szakmai szemmel is neh√©z meg√°llap√≠tani, hogy egy konfliktus helyzet mi√©rt alakult ki, mivel rengeteg apr√≥ r√©szlet j√°tszik szerepet egy ilyen helyzet kialakul√°s√°ban.

Fotó: KlajkóPhoto (Klajkó Tímea)

P√°r alkalom ut√°n Perec elj√∂tt a szocializ√°ci√≥s csoportos √≥r√°mra is, ahov√° fŇĎleg f√©lelmi-agressz√≠v √©s reakt√≠v kuty√°k j√°rnak. Ott is nagyon j√≥l viselkedett √©s kiegyens√ļlyozott volt, √ļgyhogy Ivettnek √©s Tibinek is nagyon j√≥ √©lm√©ny volt. A csoportos √≥r√°ra pedig az√≥ta is rendszeresen j√°rnak. Perecnek lettek √ļj bar√°tai, illetve Ivett √©s Tibi sokkal magabiztosabban kezelik p√≥r√°zon √©s p√≥r√°z n√©lk√ľl is a m√°s kuty√°kkal val√≥ tal√°lkoz√°sokat √©s szoci√°lis helyzeteket.

Ha k√≠v√°ncsi vagy a t√∂bbi figyelemmel √©s koncentr√°ci√≥val kapcsolatos kutya-gazdi t√∂rt√©netre, itt megtal√°lod.


Ocztos Panka

H√°zhozmenŇĎs kutyakik√©pz√©ssel foglalkozom Budapesten. A kuty√°t gazdij√°val egy√ľtt saj√°t k√∂rnyezet√©ben tan√≠tjuk. T√∂bbf√©le m√≥dszert alkalmazva, b√ľntet√©s n√©lk√ľl, a k√≠v√°ns√°gaitokat, egy√©ni ig√©nyeiteket szem elŇĎtt tartva, szem√©lyreszabva t√∂rt√©nnek a foglalkoz√°sok. Nagyon sok jutalomfalat fogy! B√°rmilyen kor√ļ(!), m√©retŇĪ, fajt√°j√ļ kuty√°t v√°llalok. Ha k√©rd√©seid lenn√©nek b√°rmilyen, kutyanevel√©ssel kapcsolatos t√©m√°ban, keress bizalommal emailben, Facebook-oldalamon, igyekszem v√°laszolni min√©l hamarabb!