Dalma √©s Ziziūüź∂

SzerzŇĎ: Ocztos Panka K√∂zz√©t√©ve:

Dalma, amikor megkeresett, akkor az elsŇĎdleges probl√©m√°ja az volt, hogy Zizi p√≥r√°zon megugat m√°s kuty√°kat. Zizi szem√©lyis√©g√©t egy√©bk√©nt t√∂k√©letesen le√≠rja a neve. A kik√©pz√©s elej√©n nagyon nehezen koncentr√°lt √©s ehhez m√©g hozz√°j√∂tt a hatalmas aktivit√°sa √©s mozg√°sig√©nye.

A behívás fontossága

A tr√©ning sor√°n elkezdt√ľk fel√©p√≠teni Zizi f√≥kusz√°lt figyelm√©t. A gyakorlatokra, amiket ehhez csin√°ltunk vele, j√≥l reag√°lt. Emiatt azt javasoltam Dalm√°nak, hogy a kik√©pz√©sek helysz√≠n√©t v√°ltoztassuk meg a V√°rosligetre, mert Zizinek egy√©bk√©nt is sokkal t√∂bb mozg√°sra lenne ig√©nye. Dalma ebbe beleegyezett, de jelezte, hogy Zizi nem j√≥l beh√≠vhat√≥ √©s nem is szokta elengedni. Egy hossz√ļ, 10 m√©teres p√≥r√°zon szoktak s√©t√°lni. Elmondtam neki, hogy nagyon fontos a tr√©ning tervbe beiktatni, hogy Zizi stabilan beh√≠vhat√≥ legyen. Ez√°ltal az √°ltal√°nos energiaszintj√©t rendszeresen le tudn√° vezetni √©s Zizinek sokkal kiegyens√ļlyozottabb√° v√°lna az √©lete, √≠gy boldogabb√° √©s k√∂nnyebben kezelhetŇĎbb√© v√°lna otthon is.

Nehéz az elengedés

Folytattuk a tr√©ninget a V√°rosligetben. Dalma m√°r az elsŇĎ h√°rom alkalom ut√°n jelezte, hogy a p√≥r√°zon val√≥ s√©t√°k a v√°rosban sokkal k√∂nnyebbek √©s most m√°r alig van probl√©m√°juk s√©ta k√∂zben. Zizi egyre jobban √©s egyre hosszabb ideig figyel r√°, illetve a t√∂bbi kuty√°hoz is k√∂nnyebben odaengedhetŇĎ. A V√°rosligetben Zizi szint√©n nagyon j√≥l reag√°lt a tr√©ningre, Dalma viszont az elej√©n nagyon stresszes volt amiatt, hogy Zizit p√≥r√°z n√©lk√ľl el fogjuk engedni. Ezt figyelembe v√©ve kicsit lass√≠tottunk a tr√©ning temp√≥j√°n, hogy Dalma is hozz√° tudjon szokni √©rzelmileg ehhez az √°llapothoz. Ez egy√©bk√©nt nagyon sok gazdinak probl√©ma. Furcsa, ismeretlen √©s ijesztŇĎ √©rz√©s, hogy a kutya p√≥r√°z n√©lk√ľl van, fŇĎleg, hogyha elŇĎtte √©vekig erre egy√°ltal√°n nem volt precedens. Nagyon fontos ilyenkor figyelembe venni a gazdik komfort√©rzet√©t √©s ehhez alkalmazkodni.

Gazdi nyugtató

Az √°tmenetet itt az k√©pviselte a tr√©ningben, hogy Zizi p√≥r√°zon volt, viszont egyre t√∂bbsz√∂r k√©rtem meg Dalm√°t, hogy engedje el a hossz√ļ p√≥r√°zt, √≠gy Zizi azt h√ļzta maga ut√°n. √ćgy sokkal k√∂nnyebben utol lehet √©rni a kuty√°t √©s meg lehet fogni, amikor sokadik sz√≥l√≠t√°sra sem reag√°l vagy esetleg vesz√©ly helyzetben van. Emiatt is ragaszkodom nyak√∂rv helyett a h√°mhoz a tr√©ningeken, mert amikor esetleg vissza kell r√°ntani a kuty√°t, akkor fontos, hogy ne a nyaka r√°nduljon meg a hirtelen mozdulat sor√°n. Az, hogy Zizi h√ļzta maga m√∂g√∂tt a p√≥r√°zt, nagyon megnyugtatta Dalm√°t az elenged√©ssel kapcsolatban. Gyakran szoktam alkalmazni ezt a m√≥dszert, amikor a gazdik agg√≥dnak a kutyusaik miatt.

Sikerek

Dalma elkezdett rendszeresen j√°rni Zizivel a V√°rosligetbe, √≠gy Zizi √°ltal√°nosan sokkal f√°radtabb lett √©s k√∂nnyebben kezelhetŇĎ. Egyre jobban tudta kezelni a m√°s kuty√°kkal val√≥ szoci√°lis helyzeteket, √≠gy azt√°n a v√©g√©re eljutottunk oda, hogy teljesen le tudtuk venni r√≥la a p√≥r√°zt √©s Dalma is, b√°r kicsit izgult, de sokkal nyugodtabban √°llt ehhez a feladathoz.

Boldogs√°g, szabads√°g, ŇĎszintes√©g

Zizi egy√©bk√©nt rendk√≠v√ľl boldog volt, hogy p√≥r√°z n√©lk√ľl szaladg√°lhatott √©s a feladatokt√≥l is, amit kapott tŇĎl√ľnk. Nagyon nagy √∂r√∂mmel teljes√≠tette ŇĎket. Rendk√≠v√ľl √©lveztem a k√∂z√∂s munk√°t, mert Dalma ŇĎszint√©n elmondta, hogy mikor, hogyan √©rzi mag√°t, √≠gy sokkal k√∂nnyebb volt a tr√©ninget is alak√≠tani, Zizi pedig szuper cuki volt.

Ha k√≠v√°ncsi vagy a t√∂bbi beh√≠v√°ssal kapcsolatos kutya-gazdi t√∂rt√©netre, itt megtal√°lod.

Panka és Zizi

Ocztos Panka

H√°zhozmenŇĎs kutyakik√©pz√©ssel foglalkozom Budapesten. A kuty√°t gazdij√°val egy√ľtt saj√°t k√∂rnyezet√©ben tan√≠tjuk. T√∂bbf√©le m√≥dszert alkalmazva, b√ľntet√©s n√©lk√ľl, a k√≠v√°ns√°gaitokat, egy√©ni ig√©nyeiteket szem elŇĎtt tartva, szem√©lyreszabva t√∂rt√©nnek a foglalkoz√°sok. Nagyon sok jutalomfalat fogy! B√°rmilyen kor√ļ(!), m√©retŇĪ, fajt√°j√ļ kuty√°t v√°llalok. Ha k√©rd√©seid lenn√©nek b√°rmilyen, kutyanevel√©ssel kapcsolatos t√©m√°ban, keress bizalommal emailben, Facebook-oldalamon, igyekszem v√°laszolni min√©l hamarabb!