Kutyasétáltatás, behívás, egymásra hangolódás két kutyával – Zsófi, Roli, Kifli🐶 és Ecset🐶

Szerző: Ocztos Panka Közzétéve:

Zsófinak és Rolinak rengeteg kérdésük volt az első órán. Úgy éreztem, hogy nagyon össze vannak zavarodva a kutyakiképzéssel kapcsolatban és Zsófi eléggé meg is volt ijedve. Elkezdtünk beszélgetni és próbáltam kideríteni az ijedtség és a rossz érzés okát. Elég hamar kiderült, hogy Zsófi úgy érzi, hogy megrekedtek a kutyanevelésben és bár a legjobbat akarják a kutyáiknak, olyan mintha egyre csak rosszabbodna a helyzet. Elmesélték, hogy már jártak egy kutyaiskolába, de egyáltalán nem voltak vele megelégedve. Nem értettek egyet az ott alkalmazott módszerekkel, mert több esetben tartalmaztak büntetést és sokszor nem értették, hogy mit miért csinálnak és úgy érezték, hogy egy teljesen indokolatlan hierarchikus rendszert várnak el tőlük.

A kutyasétáltatás, a behívás és a két kutya egymásra hangolódása volt a három legfontosabb probléma amivel foglalkoznunk kellett.

Egymásra hangolódás

Az első beszélgetésünk során Zsófi elmesélte, hogy Kifli és Ecset kapcsolata eddig többségében jónak volt mondható, de mostanában már megszűnt az egymással való játék a két kutya között. Ez egy nagyon komoly intő jel volt Zsófi számára is, hogy más módszereket keressenek. Sokkal inkább az volt a céljuk, hogy egy boldog kapcsolatot alakítsanak ki a kutyáikkal, ahelyett, hogy egy hierarchikus kapcsolatban éljenek, amiben a kutyának feltétel nélkül teljesítenie kell az utasításokat.

kutyasétáltatás
Kifli

Energiaszint különbségek – Border collie

A két kutyának nagyon más a habitusa. Ecset border collie lévén, imád terelni és sokkal magasabb az energia szintje, mint Kiflié, így ez is okozott némi gondot a közös séták során. Az egyik fő probléma az volt, hogy nem tudtak más kutyák közé menni velük, mivel Ecset folyamatosan elkezdte terelni Kiflit, amitől Kifli nagyon feszült lett. Ez különböző konfliktus helyzeteket szült a két kutya között, ezért, ha más kutyák között is voltak, a saját feszültségükkel voltak elfoglalva.

kutyasétáltatás
Kifli és Ecset

Mozgáshiány = feszültség

Ezzel párhuzamosan, a másik komoly probléma az volt, hogy nem merték elengedni a kutyákat nagyobb területen, csak futtatóban, viszont ott meg újra és újra előkerült az előbb említett nehézség. Mivel nem voltak szabadon engedve futtatón kívül, ezért általánosan nem lehetett őket jól lemozgatni, így a mozgáshiány miatt, egy általános feszültség állapot uralkodott a kutyákban.

kutyasétáltatás
Zsófi és Kifli

Kutyasétáltatás

Ez egy ördögi kör, amibe ilyenkor belekerülnek a gazdik. Nem tudják lemozgatni a kutyájukat, ez általánosan növeli a feszültséget bennük, így viszont, amikor el is engedik őket, akkor az addig levezetetlen energia kontrollálatlanul kiszabadul és konfliktushoz vezet, ezért utána megint nem engedik el a kutyákat. Úgy gondoltam, hogy az lenne a legfontosabb, hogy ezt az ördögi kört megszakítsuk, úgyhogy két nagyon fontos javaslatom volt Zsófiéknak.

  • Az egyik, hogy kezdjék el külön sétáltatni és kutyafutiba vinni Kiflit és Ecsetet, mivel teljesen más az energiaszintjük.
  • A másik javaslatom egy ideiglenes, kezdő gyakorlat alkalmazása volt, ami a következőképpen zajlott:
    Zsófi és Roli egymástól távol helyezkedtek el és felváltva oda-vissza hívogatták magukhoz a kutyákat. Ennek a gyakorlatnak az az előnye, hogy egy nem stabilan behívható kutyával is viszonylag biztonságosan meg lehet csinálni két gazda jelenlétében. Nagyon ritka ebben a helyzetben, hogy valami elterelje a kutya figyelmét. Emellett az oda-vissza hívástól folyamatos mozgásban vannak a kutyák, úgyhogy el is fáradnak a gyakorlat közben. Az első órán ezzel kezdtük és este már kaptam is az üzenetet, hogy otthon újra elkezdtek játszani egymással a kutyák.
kutyasétáltatás
Roli és Ecset

Változások, megoldások

A külön séta óriási minőségi változást hozott és egy bevált, végleges megoldásra is jutottunk. Roli elviszi Ecsetet egy hosszabb sétára, Zsófi elviszi Kiflit egy rövidebbre, utána találkoznak és együtt sétálnak tovább. Ennek következtében, Ecset már úgy érkezik a közös sétára, hogy valamelyest elfáradt, így sokkal könnyebben kezelhető és jobban koncentrált. Amikor ezt már rendszer szinten kialakítottuk, akkor elkezdtünk a behívással foglalkozni. Zsófi és Roli úgy érkeztek a kiképzésekre, hogy külön lemozgatták a kutyákat és így az lett ennek az eredménye, hogy amikor elengedtük a kutyákat szabadtéren, akkor Ecset már nem terelte Kiflit. Teljesen normálisan játszottak, együtt szaladgáltak és a konfliktusok mennyisége szinte a nullára redukálódott le.

kutyasétáltatás
Kifli és Ecset

Elkezdtek más kutyákkal is játszani és nagyon jól ment a behívás megtanítása is. Egyre stabilabb lett mindkét kutya és egyre jobban koncentráltak.

Kit tekint a kutya a gazdájának?

A másik fontos dolog, amit ki szoktunk alakítani párok esetén, hogy különválasztottuk, hogy melyik kutyának, ki ad parancsokat. Roli foglalkozott Ecsettel, Zsófi pedig Kiflivel, amikor négyen sétáltak. Erre mindkét kutya nagyon jól reagált és hosszútávon is sokkal egyszerűbb volt annak a tisztázása, hogy épp ki, melyik kutyát irányítja.

kutyasétáltatás
Kifli és Ecset

Egyszer minden a helyére kerül

Zsófi az első három alkalommal úgy érkezett az órákra, hogy rengeteg kérdése volt és sokszor úgy érezte, hogy sosem jutunk a végére. Elmondtam neki, hogy nyugodtan tegye fel az összes kérdését, hiszen azért vagyok itt, hogy ezeket átbeszéljük. Amikor az utolsó órára érkeztek, akkor Zsófi közölte, hogy számára is teljesen hihetetlen, de nincs több kérdése, szóval mi lesz a következő lépés. A válaszom az volt, hogy ezek szerint minden rendben, és befejezhetjük a tréninget, amitől ők elég szomorúak lettek. Megnyugtattam őket, hogy ez egy pozitív befejezés, hiszen nincs több kérdés, minden a helyére került és nincs is már megoldandó probléma.

kutyasétáltatás
Ecset

A kutyakiképzés öröme

Nagyon szeretem, amikor emberek egy idő után meg tudnak nyugodni a tréning eredményeként és sikerül olyan válaszokat adnom, amiktől ők is kompetensek érzik magukat a kutyanevelésben. Bátorságot ad nekik ahhoz, hogy akár egyénileg, a saját kutyájukat ismerve kipróbáljanak új dolgokat. Nagyon jó volt a közös munka emiatt és nagyon jó érzés, hogy embereknek ilyen megkönnyebbülést tud hozni a kutyakiképzés.

kutyasétáltatás
Panka, Kifli és Ecset

Ha kíváncsi vagy a többi figyelemmel és koncentrációval kapcsolatos kutya-gazdi történetre, itt megtalálod.


Ocztos Panka

Házhozmenős kutyakiképzéssel foglalkozom Budapesten. A kutyát gazdijával együtt saját környezetében tanítjuk. Többféle módszert alkalmazva, büntetés nélkül, a kívánságaitokat, egyéni igényeiteket szem előtt tartva, személyreszabva történnek a foglalkozások. Nagyon sok jutalomfalat fogy! Bármilyen korú(!), méretű, fajtájú kutyát vállalok. Ha kérdéseid lennének bármilyen, kutyaneveléssel kapcsolatos témában, keress bizalommal emailben, Facebook-oldalamon, igyekszem válaszolni minél hamarabb!