Ép testben ép lélek – Na, de mit is jelent ez pontosan?

Szerző: Ocztos Panka Közzétéve:

Amikor beiratkoztam az állatorvosi asszisztens képzésre, két fő motivációm volt: az egyik, hogy az akkor beteg kutyámnak, Lapinak jobban tudjak segíteni a mindennapokban, és jobban megértsem, mi történik vele; a másik pedig, hogy a hozzám hozott kutyák viselkedését még jobban átlássam az egészségügyi tudásom összefüggéseiben is. Az “ép testben ép lélek” mondásban ugyanis sokkal több van, mint gondolnánk, az egészségi állapotuk pedig a kutyák viselkedését is nagyban befolyásolja – még ha ezt sokszor nehezebb is észrevennünk. 

Agresszív kutya – Mi állhat a háttérben?

A cikk ötlete akkor fogalmazódott meg bennem, amikor a saját kutyusomon, Lapikán tapasztaltam, hogy a műtéti fájdalmak miatt egyre agresszívabban viselkedik: jobban védi magát, bizonyos helyzetekben, amikben normál esetben nem félt, ha fájdalma volt, agresszívabb lett más kutyákkal. Az első műtéte következtében Lapi lesántult az egyik lábára, ez pedig szemmel láthatóan általános bizonytalanság érzésével töltötte el. Ha egy kutya érzelmileg bizonytalan, agresszívvá válhat, ennek pedig néha egészségügyi probléma állhat a hátterében. 

A tréningek során, amikor agresszió problémás kutyákkal foglalkozunk, nagyon fontos, hogy mind a kutya, mind a gazdi érzelmi állapotában hosszútávon stabilitást tudjunk elérni. A fenti eset miatt tartom elsődleges szempontnak, hogy a gazdik megosszák velem, milyen egészségügyi beavatkozásokon esett át eddig a kutya, és jelenleg milyen az egészségügyi állapota.   

Figyeld a jeleket!

A kutyák az általános, mindennapos fájdalmat másképp jelzik, mint az emberek. Lehet, hogy a fájdalomnak nincs is kézzelfogható jele a mindennapokban, vagy furcsa, számunkra indokolatlannak tűnő viselkedésben nyilvánul meg, amiben nem is veszünk észre rendszert, konzekvenciát. Általános tünetek, amik apróságnak tűnnek, akár nagyon komoly betegségekre is figyelmeztethetnek. Sajnos többször előfordult már, hogy én vettem észre, hogy a kutyával valami nem stimmel, ezért ezt a cikket annak is szentelem, hogy felhívjam a figyelmeteket több faktorra, amiket jó, ha tudatosan szemmel tartunk. 

Általában a mozgásbeli furcsaságok azok, amik először feltűnnek. Mivel több száz kutya járását megfigyeltem, én már tudom, mire kell figyelni, könnyebben és gyorsabban kiszúrom a problémát. A másik, amely akár nagyobb gondot is jelezhet, az emésztőrendszeri rendellenességek: ha egy kutyának többször van hasmenése, de ez más tünetekkel különösebben nem jár együtt, az is fontos információ lehet. 

Amíg a kutya egészségügyi állapota nincs stabilizálva (például, ha a kutya séta közben néha felkapkodja a lábát) az ok megismeréséig fel szoktuk függeszteni a tréninget, az ép testben ép lélek jelszavánál vezérelve. Kiképzőként ugyanis feladatom, hogy tudjam és átlássam, mit okoznak a kutya lelkében az orvosi okok, problémák – nem csak a megoldás, hanem a kiképzési folyamat, rutin kialakításának szempontjából is. 

ép testben ép lélek
Lutri az ultrahang vizsgálat előtt

Szobatiszta kutya bepisil

Sok esetben fordulnak hozzám gazdik szobatisztasággal kapcsolatos problémákkal is. Ezek az esetek példázzák talán a legjobban, mennyire fontos a rendellenesnek tűnő viselkedések lelki- és fizikai okainak is utánajárni, és milyen nagy összefüggések is lehetnek a kettő között. Vannak olyan helyzetek, amikor a szobatisztaság-beli bibiknek ugyanis csak egészségügyi okai vannak, de azok mégis minden esetben kihatnak a kutya lelkivilágára is. És van, amikor a problémát pusztán szorongás okozza, és kedvencünk lelkének rendbetételével együtt meg is szűnik. 

Jobb félni, mint …

A tréning felfüggesztése nem kukacoskodás, hanem szakmailag megalapozott döntés, amely azt a célt szolgálja, hogy hosszú távon a legjobb megoldást találjuk meg a kutya viselkedésbeli problémáira. Sokan úgy vélik, túlzás specialistákhoz fordulni bizonyos tünetekkel, szerintem azonban ebben az esetben jobb félni, mint megijedni, mert pár hónapon belül akár már visszafordíthatatlan is lehet a kutya egészségügyi állapota. Természetesen én is akkor vagyok a legboldogabb, ha banális problémáról van szó – de ha a lét a tét, mindig jobb biztosra menni. 

A kutya közérzete tehát függ nem csupán a lelki- , hanem a testi állapotától is – ez a kettő pedig kéz a kézben jár és oda-vissza hat egymásra – úgy kutyáknál, mint nálunk, embereknél. Ha bizonytalan vagy, ne félj kérdezni, szánj rá időt és energiát, hogy utánajárj a problémának. Hidd el, a kutyád nagyon meghálálja majd!

Ha érdekelnek a további szakmai cikkeim a weboldalon, itt tudod őket elolvasni.

Fotó: Vancsay András


Ocztos Panka

Házhozmenős kutyakiképzéssel foglalkozom Budapesten. A kutyát gazdijával együtt saját környezetében tanítjuk. Többféle módszert alkalmazva, büntetés nélkül, a kívánságaitokat, egyéni igényeiteket szem előtt tartva, személyreszabva történnek a foglalkozások. Nagyon sok jutalomfalat fogy! Bármilyen korú(!), méretű, fajtájú kutyát vállalok. Ha kérdéseid lennének bármilyen, kutyaneveléssel kapcsolatos témában, keress bizalommal emailben, Facebook-oldalamon, igyekszem válaszolni minél hamarabb!