Kutyával alvás – Ezeket tartsd szem előtt!

Szerző: Ocztos Panka Közzétéve:

A kutyával alvás egy megosztó téma, megoszlanak a vélemények, hogy jó-e vagy sem. Én személy szerint szeretem és együtt is alszom a kutyámmal, de ezt mindenkinek egyénileg kell eldöntenie. Higiénia szempontból azt szoktam javasolni, (függetlenül attól, hogy velünk alszik-e az eb vagy sem) hogy minden séta után töröld meg a lábát és az arcát – legfőképpen az orra környékét – vizes ronggyal. A séta közbeni szaglászás során sok kosz tapadhat az arcára.

Ahogy nektek kényelmes

A kiképzés szempontjából az az álláspontom, hogy ha valaki szeret a kutyájával aludni, akkor nyugodtan aludjon vele, nincs ezzel semmi gond, ettől ugyanis nem lesz a kedvenced kevésbé jól nevelt, viszont a kettőtök közti kötődésre pozitívan is hathat ez a folyamat.

kutyával alvás

Legyen saját fekhelye is

Fontos, hogy a kutyusod bármikor leküldhető legyen az ágyról, szóval mindenképpen legyen egy saját helye, amit szeret, ahol akkor is tud aludni, ha te nélküle akarod tölteni az éjszakát. Ez az a része a folyamatnak, amit következetesen meg kell neki tanítani. A tréning ebben is tud segíteni, több ilyen esetem is volt már. Fontos, hogy a kutyus ne büntetésként élje meg, ha leküldöd az ágyról. Szeresse a fekhelyét és érezze ott magát biztonságban. Ennek elérése hosszabb folyamat is lehet, nem egyik pillanatról a másikra szokja meg ezt a helyzetet a kutya. Fontos, hogy a tréning során ne azonnali változásokat várjunk, időt kell szánni az új szokások kialakulására.

Vedd figyelembe a kutyád igényeit

Abban az esetben, ha meg van engedve neki, hogy felmenjen az ágyra, azzal is számolnod kell, hogy akkor is fel fog menni, amikor nem vagy otthon. Másrészről, nem kényszerítheted arra, hogy veled aludjon, ha a kedvenced nem akar. Nálunk például ez évszak függő is, télen jobban szeret velem aludni Lutri, mert nagyobb igénye van a melegre, nyáron viszont nagyon gyakran dönt úgy, hogy inkább a saját helyén alszik, mert ott nincs olyan meleg, mint a paplan alatt. Ebből a szempontból döntési szabadságot kapott tőlem, ám fontos, hogy ez a mi rendszerünk, hiszen minden kutya-gazdi kapcsolat egyéni.

Csapatmunka

Érdemes hosszútávon egy olyan együttélési rendszert kialakítani, amiben mi és a kutyánk is jól érzi magát. A tréningek során az első alkalom mindig arról szól, hogy milyen igényeik, elvárásaik vannak a gazdiknak és ezekből mi az amit teljesíteni tud a kutya. 
Ha eddig a kutyád veled aludt és most szeretnéd kiszoktatni az ágyból, akkor ennek a folyamatnak érdemes fokozatosan történnie és nem egyik napról a másikra. A hirtelen változások okozhatnak traumát a kutyának és komoly szorongással járhatnak, ami más viselkedés problémákhoz is vezethet. 

A kutya az ágyban kérdést részletesen körbejárjuk a podcastunk első részében, ha érdekel hallgasd meg.
Spotify
Youtube

(Kistestű kutyák esetén érdemes kutyalépcsőt vagy rámpát csináltatni, hogy ne terhelje meg nagyon az ízületeiket, gerincüket a fel-le ugrálás során!)

Ha érdekelnek a további szakmai cikkeim a weboldalon, itt tudod őket elolvasni.


Ocztos Panka

Házhozmenős kutyakiképzéssel foglalkozom Budapesten. A kutyát gazdijával együtt saját környezetében tanítjuk. Többféle módszert alkalmazva, büntetés nélkül, a kívánságaitokat, egyéni igényeiteket szem előtt tartva, személyreszabva történnek a foglalkozások. Nagyon sok jutalomfalat fogy! Bármilyen korú(!), méretű, fajtájú kutyát vállalok. Ha kérdéseid lennének bármilyen, kutyaneveléssel kapcsolatos témában, keress bizalommal emailben, Facebook-oldalamon, igyekszem válaszolni minél hamarabb!