Mihez kezdjünk a félős kutyával?

Szerző: Ocztos Panka Közzétéve:

Sokan keresnek meg azzal a problémával, hogy nem tudnak mit kezdeni a félős kutyájukkal. A félős kutya nevelése valóban nem könnyű, és annyit elárulhatok: az okot kell megkeresnünk és kezelnünk. 

Megoldások a tűtől való félelemre

Nem emlékszem pontosan, mikor kezdődött a tűfóbiám – arra viszont igen, hogy mitől. Nagyon sokáig jól bírtam a tűt, amíg egyszer úgy szúrtak meg egy műtét előtt, hogy azt mondták, nézzek ki az ablakon, “ott egy szép madár”, majd oldalról egyszer csak szúrást éreztem. Akkor már mondhatni rutinos voltam az ilyen helyzetekben, de ezen a ponton elpattant valami. Onnantól kezdve rettegtem. 

A félelem olyan szinten elhatalmasodott rajtam, hogy 20 évesen, amikor először lett lyukas fogam és iszonyúan fájt, az orvos 1 éven keresztül nem tudta beadni az injekciót. Elmentem terápiára, ahol csak ezzel foglalkoztunk, és fél év múlva sikerült betömni a fogam. 

Ma reggelre időpontom volt a bőrgyógyászhoz, 3 anyajegy leszedésére. Nem mondtam el senkinek, mert annyira féltem, hogy nem sikerül és kudarcot vallok megint. Azt mondta az orvos, hogy bármit csinál, szól előtte – így sikerült. Úgy éreztem, kontrollt kaptam és arra gondoltam, bármikor felállhatok és kisétálhatok innen. Megvan hozzá a szabadságom. 

Hogyan lehetséges a félős kutya rehabilitációja?

Félős kutya rehabilitációja során sokszor mondják a gazdik, hogy nem értik, miért fél a kutya olyan tárgyaktól vagy eseményektől, amik nem fogják bántani. Hiszen egy babakocsi vagy egy gördeszka nem bánt. Ahhoz, hogy kezelni tudjuk a félelmet – akár a sajátunkat, akár a gyerekünkét, akár a kutyánként – először meg kell értenünk, hogy a félelem nem racionális. Az okot, a forrást kell megkeresnünk és kezelnünk. 

Nekem is mondhatott bárki bármit a tűről, egyáltalán nem segített!

A félős kutya sétáltatása is lehetséges

A tréningek során az a célom, hogy eljussunk arra a szintre, ahol a félős kutya döntési lehetőséget kap azokban a helyzetekben, amikben fél. Bár a félős kutya sétáltatása kezdetben nem könnyű, a kontroll érzése segíthet. Ha például fél egy zajos utcán sétálni, sokkal könnyebben fog befordulni abba az utcába, ha hosszú pórázra rakjuk, mintha egy rövid pórázon rángatva belekényszerítjük. A hosszú póráz szabadságot és döntést ad számára. Érzi, hogy bemehet és ki is jöhet, ha nem bírja.

A félős kutya kezelése a tréning során

Természetesen ezeket a helyzeteket a gazdikkal együtt, heteken át készítjük elő a félős kutya kioldása során a tréning segítségével. Ez egy teljesen más módszer, mint amit sokan képviselnek a kutyakiképzésben, mert bár itt is fontos a kontroll kialakítása, de nem a gazda kontrollja a kutya felett, hanem a kutya saját kontrollja önmaga felett. 

Mindegy, milyen irreálisnak tűnik külső szemmel az ok, ami a félős kutya rettegését kiváltja, az érzés ettől még valódi és nagyon komolyan kell venni. Nekem elmondhatták volna az orvosok, hogy mi fog velem történni, de nem tették. Egy kutyával sokszor nem is lehet megértetni, mi fog vele történni, bármennyire is igyekszünk. De attól még az érzései ott vannak és valóságosak. 

 

Ha érdekelnek a további szakmai cikkeim a weboldalon, itt tudod őket elolvasni.


Ocztos Panka

Házhozmenős kutyakiképzéssel foglalkozom Budapesten. A kutyát gazdijával együtt saját környezetében tanítjuk. Többféle módszert alkalmazva, büntetés nélkül, a kívánságaitokat, egyéni igényeiteket szem előtt tartva, személyreszabva történnek a foglalkozások. Nagyon sok jutalomfalat fogy! Bármilyen korú(!), méretű, fajtájú kutyát vállalok. Ha kérdéseid lennének bármilyen, kutyaneveléssel kapcsolatos témában, keress bizalommal emailben, Facebook-oldalamon, igyekszem válaszolni minél hamarabb!