Kutyatartás – Neked mi a célod?

Szerző: Ocztos Panka Közzétéve:

A kutyatartás, legyen az egy megvásárolt vagy egy mentett kutya, általában hosszútávú, több éves projekt, ami mindenféleképpen komoly elköteleződést igényel. Nem csak arról van szó, hogy biztosítani kell a biológiai igényeit, a jó állattartás azt is magába foglalja, hogy pszichésen is rendben legyen a kutya. Röviden: boldog kutya legyen. Ez nagyban függ attól, hogy milyen a kutya-gazdi kapcsolat, hogyan tudjuk beilleszteni a kutyánkat a városi mindennapokba – ehhez pedig elsősorban motivációra és kijelölt célokra van szükségünk.

Kötelező körök helyett

Tudjuk, hogy az embernek ahhoz van igazán kedve, amit ő talál ki saját maga számára, tudván, attól jobb lesz neki. A személyre szabott órák egyik legfontosabb és legelemibb része, amikor átbeszéljük és kitaláljuk a célokat. Nagyon fontos, hogy ezek a célok a mi saját céljaink legyenek – sokan érkeznek ugyanis úgy hozzám, hogy kívülről jövő elvárásokat támasztanak. Ilyenkor felteszem a kérdést: miért lesz jó, ha a kutya tudni fogja azt a bizonyos trükköt? A válasz gyakran úgy hangzik, hogy a futtatóban azt mondták, ezt minden kutya tudja. Olyan helyzet is előállhat, amikor valakit az élettársa vagy valamelyik szülője küld el hozzám. Fontos, hogy gazdiként a saját belső motivációnkat keressük és kövessük – így tudunk hatékonyan és eredményesen dolgozni. 

Traumatizált kutya

Vannak olyan súlyosan traumatizált kutyák, akikkel úgy dolgozunk együtt, hogy hetekig hozzájuk sem tudok érni, olyan nehezen viselik el ismeretlen ember érintését. Ezekben a helyzetekben akadályozottabb a munkám a szokásosnál, hiszen nem csak minden apró mozdulatot kell elmagyaráznom a gazdinak, plusz nehezítő körülmény, hogy ezeket még csak megmutatni sem tudom. Ilyen problémával is bátran fordulj hozzám, ugyanis a sikerélmény mindenért kárpótolja a kutyát, a gazdáját és engem is. Az én célom, hogy saját eredményként éljétek meg a sikert.

kutyatartás

Motiváció = minden

A munkám során igyekszem megtalálni azt a motivációt, amitől a folyamat örömteli lesz a kutya és a gazdi számára is. Hiszen a kutyával való időtöltés és foglalkozás pozitív folyamat – ahogy a tanulás is. Fontos, hogy a kiképzéshez, mint feladathoz alázattal álljunk és kitartóak legyünk, mert különben nem biztos, hogy eredményes lesz. Közhelyesen hangzik, de annál inkább igaz: ha örömmel tanulunk és értelmét látjuk annak, amit csinálunk, akkor az információ is sokkal könnyebben ragad meg. De tényleg! És ez a kutyánkra is legalább ugyanannyira igaz, mint ránk. 

Gazdi és kutya tanítása

Ha van motivációd, mindened van; ha azonban más dönt helyetted, a választás könnyen kötelező feladattá válik, így csökkenni fog a motivációd is. Én ennek az ellenkezőjét szeretném. Ha úgy vesszük, valójában nem kutyákat tanítok, hanem gazdikat, arra, hogyan figyeljenek oda a kutyájukra és létezzenek vele összhangban. A saját kutyánk tanítását ugyanis szerintem senki más nem tudja megcsinálni helyettünk, gazdik helyett. 

Ha érdekelnek a további szakmai cikkeim a weboldalon, itt tudod őket elolvasni.

Fotó: Margitay Klára


Ocztos Panka

Házhozmenős kutyakiképzéssel foglalkozom Budapesten. A kutyát gazdijával együtt saját környezetében tanítjuk. Többféle módszert alkalmazva, büntetés nélkül, a kívánságaitokat, egyéni igényeiteket szem előtt tartva, személyreszabva történnek a foglalkozások. Nagyon sok jutalomfalat fogy! Bármilyen korú(!), méretű, fajtájú kutyát vállalok. Ha kérdéseid lennének bármilyen, kutyaneveléssel kapcsolatos témában, keress bizalommal emailben, Facebook-oldalamon, igyekszem válaszolni minél hamarabb!